З огляду на те, що одним із основних завдань колективу закладу дошкільної освіти є охорона життя і здоров'я дітей, надзвичайно важливим є питання забезпечення дітей якісним і збалансованим харчуванням.
Планування та організація харчування в ЗДО "Теремок" здійснюються відповідно до Законів України “Про освіту”, “Про дошкільну освіту”,“Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про оздоровлення та відпочинок дітей”, “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, “Про захист населення від інфекційних хвороб”, “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”, “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”,“Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”, санітарного законодавства.
Одним із основних нормативно-правових документів, які регламентують порядок організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, є Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах (наказ МОН, МОЗ від 17 квітня 2006 р. № 298/227, із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту N 202/165 ( z0440-13 ) від 26.02.2013), нових норм та порядку організації харчування у закладах освіти (постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»).
В закладі дошкільної освіти проводиться систематична робота з організації харчування дітей під спільним контролем з боку адміністрації, медичного персоналу.
Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі.
Режим харчування у ЗДО «Теремок» відповідає режиму роботи закладу- 10,5 год.
триразовий — сніданок, обід та вечеря. Їжа видавається дітям у суворо визначений час з інтервалами у три-чотири години. Тривалість сніданку і вечері становить не менше ніж 20 хвилин, обіду — 25–30 хвилин.
Для поточного контролю за виконанням норм харчування кожною дитиною медичною сестрою з дієтичного харчування, cестрою медичною старшою ведеться Журнал виконання натуральних норм. На підставі даних цього Журналу проводиться щоденний аналіз якості харчування, а при необхідності – його корекція. Кожного місяця робиться підсумок по виконанню норм харчування і виводиться відсоток (в ході перевірки аналізувалися аналітичні матеріали щодо організації харчування дітей: порівняльні таблиці виконання грошових та натуральних норм за навчальний рік). Крім того, обов’язково проводиться розрахунок основних інгредієнтів їжі (білків, жирів, вуглеводів) відповідно до хімічного складу та енергетичної цінності продуктів харчування (згідно з діючою Інструкцією).
Дотримання санітарно-гігієнічних умов організації харчування забезпечується завдяки дотриманню санітарно-гігієнічного режиму в групових приміщеннях та на харчоблоці.
На харчоблоці ЗДО наявні інструкції щодо правил миття посуду, використання миючих засобів, технологічного обладнання. У кожній групі наявний осередок помічника вихователя, де розмішено інструкції щодо правил миття посуду, використання миючих засобів, а на харчоблоці - спеціальні стенди з питань дотримання техніки безпеки та правил кулінарної обробки продуктів харчування, інструкції щодо роботи з технологічним обладнанням, графік генерального прибирання приміщення харчоблоку, тощо.
Усіма працівниками ЗДО суворо виконуются пропозиції установи держсанепідемслужби, після проведення планових перевірок.
Уряд затвердив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти (постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 «Пря но затвердженнорм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»). Такі зміни прийняті, з метою: врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до Норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії. Що ж змінилося? - Вимоги до планування меню Запропоновано на зміну двотижневому меню, примірне чотиритижневе сезонне меню. Включення окремих страв до щоденного раціону, калорійність окремих прийомів їжі, мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових та інших продуктів повинні відповідати нормам харчування. Дозволяється використовувати меню, рекомендоване МОЗ, без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. У нашому ЗДО розроблено відповідно до рекомендацій МОЗ вдасне примірне чотиритижневе сезонне меню, якє щосезонно погоджується з територіальною Держпродспоживслужбою. М’ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, бобові та горіхи є основними джерелами білку. Додатковим джерелом корисних білків є злакові продукти. Кількість білків для сніданку, обіду та вечері, а також добова потреба в білку для різних вікових груп наведені у таблиці норм харчування. Загальну кількість жирів для сніданку, обіду та вечері для різних вікових груп наведено у таблиці норм харчування. Діти повинні регулярно споживати харчові продукти та страви з вмістом вуглеводів. Пріоритетні продукти цієї групи — рослинні продукти з високим вмістом харчових волокон. Кількість вуглеводів для сніданку, обіду та вечері для різних вікових груп наведено у таблиці норм харчування. - Розраховано добову потребу в рідині для дітей різних вікових груп. Питна вода повинна бути постійно доступною у закладі освіти під час вживання їжі та у будь-який інший час. Засновник і директор закладу повинні забезпечити дітей чистою та безпечною питною водою, що відповідає вимогам, встановленим МОЗ. Від 1 до 4 років -1-1,3 л Від 4 до 6 років – 1,2-1,7 л. Потреба у рідині забезпечується за рахунок питної води та безкалорійних напитків без урахування рідких страв та напоїв з калоріями (додаток 10 до норм) Основні зміни: - зменшені кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30 г; хліб можна давати 2 рази на день; - - -збільшили кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня було 6 порцій; - -протягом тижня може бути риба 2 рази; яловичина – 2 рази. - збільшили кількість молочних продуктів при формуванні меню. - - Фрукти можна давати 2 рази на день. Особливості продуктів: - приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди; -- - -- картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень. - надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння; - - - ---- -насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій; - -сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. - сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі; питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.
HACCP - система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок
Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
HACCP - це визнаний спосіб, який дає можливість впевнитись, що небезпечні фактори, які можуть вплинути на харчову безпечність, постійно та належно контролюються.
Система НАССР:
1. Стосується лише безпечності харчових продуктів і не стосується їх якості.
2. Запобіжний інструмент контролю за небезпечними факторами.
3. Не гарантує безпечності харчових продуктів, а лише зменшує ризик виникнення випадків щодо загрози їх безпечності.
4. Не автономна програма. Її основа - це система заходів контролю, що складається з програм-передумов, які потрібно запровадити й належно підтримувати. Контроль за реалізацією вимог чинного законодавства щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
5. Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, затвердило Мінагрополітики наказом від 01.10.2012 № 590